Kamilica biološke pridelave, ročno sortiran. Pakiranje: 50g.
Kamilica je ena izmed najbolj priljubljenih zelišč na svetu, na razpolago v različnih oblikah. Največ se uživa kot zeliščni čaj.
Zgodovina kamilice se začne v starem Egiptu, kjer je bila prvič omenjena kot zdravilo za mrzlico, pogosto imenovano "ague". Zdrobljene cvetove so uporabljali v kozmetične namene in kot glavno sestavino za konzerviranje olja, s katerim so balmazirali padle faraone.
Beseda "kamilica" prihaja iz antične Grčije in pomeni "zemeljsko jabolko". Plinij starejši omenja podobnost med vonjem kamilice in jabolčnim cvetom.
Rimljani so uporabljali kamilico za aromatiziranje pijač in kadila in kot zdravilno rastlino. V srednjem veku so uporabljali kamilico za aromatiziranje piva.
Že stoletja so jo ljudje po vsem svetu uporabljali kot zdravilo za številne fizične in psihične bolezni.
Uporabljajo jo v aromaterapiji za lajšanje nespečnosti in glavobola. Kamiličin čaj je zelo bogat vir antioksidantov. V kozmetični industriji jo uporabljajo za proces staranja in blaži vidne znake staranja (gube in izgubo elastičnosti kože).
Erilo kamilica je organsko pridelana na geografsko zaščitenem območju, kjer 50 km okrog ni dovoljena uporaba gnojil, škropiv niti motornih vozil. Za pripravo poparka iz čaja uporabljamo izključno izbrane cvetove.
Kamilični čaj ima sladko aromo in blag, prijeten sadni okus. Dodatek medu pa ustvarja cvetlični pookus.
Zdravilni učinki pravih čajev in zelišč so v tradicionalni medicini sicer znani že tisočletja. Žal je Evropski parlament sprejel uredbo (ES) št. 1924/2006, ki prepoveduje zdravstvene trditve na živilih, zato vsakemu posamezniku prepuščamo, da si pridobi podatke zdravilnih učinkih Kamilica bio čaja.
Izvejte več
Listi poprove mete. Pakiranje: 50g.
Osvežujoč napitek iz listov poprove mete.
Pepermint ali poprova meta, že stoletja znana kot začimba in zdravilo, je takoj za kamilico drugo najpogostejše uporabljeno zelišče. Meta se zlahka križa, zato obstaja v mnogih vrstah. Že v 9. stoletju je neki menih razglasil, da bi prej preštel iskre v ognjeniku kot njeno pestrost.
Prispeva k boljšemu splošnemu počutju in je odličen antioksidant. V Sredozemlju so poprovo meto gojili že Egipčani in Grki ter jo zaradi njenega ostrega vonja uporabljali kot dražilno sredstvo in krepčilo za živce.
Pepermint čaj je vsestransko uporaben za mešanje z ostalimi zeličši ali pa kot dodatek jedem in pijačam, med katerimi je najbolj znan koktelj mojito. Za aromo pa se uporablja tudi v kozmetiki.
Arabci si poletno vročino hladijo s toplim metinim čajem. Vnašanje mrzle hrane in pijače v pregreto telo je lahko za organizem šok. Mrzla pijača nas za trenutek res ohladi – a le našo sluznico in želodec, na kar pa telo hitro reagira z novo proizvodnjo toplote in se trudi segreti ohlajene organe. Še pogosteje si iz peprminta pripravljajo ledeni čaj.
Zaradi sečnje poprove mete v najtoplejših mesecih je Erilo poprova meta, bogat z eteričnimi olji in visoko vsebnostjo mentola. To daje čaju bogat vonj, okus čaja poživljajoč, priokus pa osvežujoč.
Za pripravo pepermint čaja, vodo zavrite in odstavite. Vzemite eno žličko pepetmint čaja in ga preljite z 2 dl vroče vode. Namakajte 5 – 8 minut.
Zdravilni učinki pravih čajev in zelišč so v tradicionalni medicini sicer znani že tisočletja. Žal je Evropski parlament sprejel uredbo (ES) št. 1924/2006, ki prepoveduje zdravstvene trditve na živilih, zato vsakemu posamezniku prepuščamo, da si pridobi podatke zdravilnih učinkih pepermint čaja. Izvejte več
Zeliščni čaj in priprava:
Zeliščni čaj je zelo priljubljen napitek, saj imajo velik pomen tudi v ljudskem zdravilstvu. Odlikuje ga odlična aroma izbranih zelišč in blagodejen vpliv na počutje. Med zdravilnimi rastlinami se za zdravilne čaje uporabljajo npr. poprova meta, kamilica, lipa, kopriva ...
Med zeliščne čaje nekako uvrščamo tudi tako imenovane wellness čaje, ki pa so ponavadi mešanica zelišč, sadja in tudi pravih čajev. V prijetne in aromatične okuse teh čajev naj ne bi dodajali sladkorja, če že želimo sladkati dodamo med.
Priprava:
Pripravljamo jih tako, da jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo jih namakat 5 do 8 minut ter precedimo.