Moja košarica:

0 izdelkov - €0,00
V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

0

Dobrodošli v spletni čajnici!

Črni čaji

Izdelki 1 do 10 od skupno 17

Stran:
  1. 1
  2. 2

Mreža  Seznam 

  1. CHAMRAJ

    CHAMRAJ

    Nilgiri TGFOP. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €3,60
  2. ENGLISH BREAKFAST

    ENGLISH BREAKFAST

    Mešanica črnih čajev. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,89
  3. BUDLA BETA

    BUDLA BETA

    Assam SF FTGFOP. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €5,90
  4. LIČI ČAJ

    LIČI ČAJ

    Kitajski. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €3,60
  5. EARL GREY

    EARL GREY

    Črni čaj, olje bergamotke. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70
  6. DIVJA ČEŠNJA

    DIVJA ČEŠNJA

    Črni aromatiziran čaj, češnjevi kosmiči. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70
  7. VANILIJA

    VANILIJA

    Črni čaj, koščki burbon vanilije. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70
  8. KARAMELLISSIMO

    KARAMELLISSIMO

    Črni čaj, rdeči poper, kokosovi kosmiči, koščki čokolade, aroma. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70
  9. ČOKOLADA IN LEŠNIK

    ČOKOLADA IN LEŠNIK

    Črni čaj, (Assam) , droblejni LEŠNIKI, kakavovi delci, aroma. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70
  10. EARL GREY BLUE FLOWER

    EARL GREY BLUE FLOWER

    Črni čaj, cvetovi plavice, cvetovi modrega sleza. Pakiranje: 100g. Izvejte več
    Cena:
    €4,70

Izdelki 1 do 10 od skupno 17

Stran:
  1. 1
  2. 2

Mreža  Seznam 


Črni čaj in priprava:


Po količni porabe v svetu je črni čaj "glavni", čeprav je v zgodovini časa tako rekoč še novinec.

Nabrane lističe čajevca Camellia sinensis pustijo nekaj časa ležati, da ovenijo. Nato sledi strojni ali ročni postopek valjanja, pri katerem se izloči sok z encimi. Sledeča faza fermentacije je najobčutljivejši del postopka pridelave črnega čaja. Z dodajanjem vlage se vrši pri temperaturi 27 stopinj in pri tem se izločajo eterična olja. Listi se med tem postopkom obarvajo črno, na koncu čajne lističe posušijo z vročim zrakom ter jih skozi sita ločijo po velikosti.

Na splošno ima črni čaj močnejši okus in vsebuje več kofeina kot manj oksidirani čaj (zeleni, oolong ali beli). Za razliko od drugih čajev ohranja okus več let in kljub oksidaciji med predelavo deluje kot antioksidant.

V 19. stoletju je postalo popularno aromatiziranje čajev.Najbolj znan aromatizirani črni čaj je nedvomno Earl Grey z dodatkom bergamotovega olja, uporabljajo pa se tudi drugi dodatki (vanilija, kokos, mandelj, meta, ...).

Priprava:
Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko čaja. Vrelo vodo prelijemo čez čajne lističe in pustimo od minute do treh minut. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih dveh minutah, kasneje pa ta tanin, ki pomirja.